Rodermarkt(parade)

Elk jaar wordt op een dinsdag in september de Rodermarkt gehouden: de markt zelf (oorspronkelijk een veemarkt, maar nu vooral jaarmarkt) is op de dinsdag, maar vanaf de zaterdag voorafgaand aan de Rodermarkt tot en met de woensdag erna, is het feest in het dorp. Op de zaterdag is er de Rodermarkt parade. Veel scholen en bedrijven doen mee met een praalwagen; de parade van praalwagens en muziek voert door een groot gedeelte van het dorp. Er komen duizenden mensen, ook van buiten Roden, kijken. Ook de gereformeerde basisschool de Rank doet elk jaar mee met een wagen, die wordt gebouwd door mensen vanuit de gemeente en ouders van kinderen van de Rank. De kinderen van de school (meestal van de groepen 1, 2 en 3) zitten als figurant op de wagen. Voor 2010 is het thema “de wereld draait door”. In 2009 heeft de Rank, aan de hand van het thema “verleden, heden, toekomst” meegedaan met een wagen in de stijl van “The Flintstones”.